Minimalizmus znamená urobiť v živote priestor pre to podstatné

inšpirácia 210

Vedeli by ste odmerať, na koľko minút vás urobí šťastnými nová blúzka? Koľko mesiacov sa skutočne úprimne tešíte napríklad z nového auta? Koľko týždňov vydrží vaša radosť, ak si kúpite nové topánky alebo ako dlho máte radosť z pätnásteho laku na nechty? Určite sa z nich chvíľu tešíme, možno aj dlhšie, ale nie príliš dlho na to, aby sme po chvíli nezatúžili zase po niečom ďalšom, novom, inom.

Čím viac kŕmime tento pocit túžby po veciach, tým viac sa tento pocit prejavuje. A my ho kŕmime znova a znova. Až si zrazu uvedomíme, že sme v akomsi bludnom kruhu, máme preplnené skrine vecami, kuchyňa sa nám prehýba pod množstvom náradia, ktoré používame raz ročne a pri prezeraní kozmetiky v kúpeľni si uvedomíme, že trištvrtina vecí je už po záruke. Naše srdcia, mysle, byty a domy sú zahltené vecami, ktoré nepotrebujeme, ktoré sme si kúpili len preto, že sme sa možno chceli na niekoho dotiahnuť alebo sme po nich len tak prudko zatúžili v slabej chvíľke.

Veci nás nikdy neurobia úplne šťastnými. Možno na chvíľu zasýtia našu hladnú túžbu, ale potom znova zatúžime po niečom inom. Vezmite si také trojročné dieťa. Nerieši, či ste mu kúpili drahú vec a či je značková. Častokrát ho totiž viac zaujíma baliaci papier alebo darčeková škatuľa. To my, dospeláci, sme začali súťažiť. Máme pocit, že je treba sa predbiehať. Nestačí mať jesenné topánky, treba mať značkové jesenné topánky. Ale nielen to, jedny k sukni, jedny k nohaviciam, jedny k rifliam, iné k farebnej sukni a ešte jedny k tomu farebnému kabátu z výpredaja…

Denne na nás číha obrovské množstvo reklám, ktoré sa nás snaží presvedčiť o tom, že šťastnými sa staneme až vtedy, keď budeme vlastniť to a ono, keď budeme mať účet tam, keď pôjdeme na dovolenku tam a nakupovať budeme výlučne v tejto obchodnej sieti.

inšpirácia 98

Vlastniť veľa vecí, veľa nepotrebných a stále modernejších vecí vzbudzuje dojem. Minule ma viezol šofér, ktorý krásne vystihol realitu sociálnych sietí. Ruky šoférky na volante auta, kde je ako keby „mimochodom“ vidno logo Mercedesu s vyhrnutými rukávmi na Gant blúzke, kde na zápästí upútavajú pozornosť nové rolexky : ) K tomu krásne „minimalistické“ pozadie a komentár v zmysle, že život je krásny.

Nevieme, či naša kamarátka začala odrazu tak dobre zarábať alebo si našla ďalšiu prácu, aby mohla mať takéto dobré fotky. Možno to všetko zatiahla kreditkou s nevýhodným úrokom, ale pocit z toho, že ona má a my nie, je veľmi silný…

Náš život je však jedinečný, iný. Nie to, čo vlastníme, je rozhodujúce. Rozhodujúce je to, čo je v nás. Darmo budeme mať krásny obrovský dom, keď ho nebudeme mať s kým zdieľať . Darmo budeme mať krásne nablýskané auto, keď v ňom nebudeme mať koho odviezť a úplne zbytočné nám budú tie predražené hodinky, keď sa z nich nebudeme mať s kým tešiť.

inšpirácia 200

Minimalizmus nie je o tom, aby sme sa zbavili všetkých krásnych vecí v našom živote. Nie. Minimalizmus je práve o tom, aby sme vytvorili priestor pre to, čo je v živote skutočne dôležité.

Neviem, čo je to pre vás, ale pre mňa určite viera, rodina, vzťahy, spoločné krásne zážitky…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *