Nemám čas alebo stačí 20 minút denne

inšpirácia 207

Aj vy máte málo času? Nestíhate a odkladáte veci práve kvôli tomu, že vám chýba potrebný čas? Nemáte kedy cvičiť ani čítať, byť v tichu ani poupratovať byt? Veľmi dobre rozumiem a veľmi dobre to sama poznám. Čas bol dlho, dlho aj mojím problémom.

Zdalo sa mi, že ho mám primálo. Kedy mám teda cvičiť, čítať, variť (dosaďte si akúkoľvek činnosť, ktorú by ste radi robili), keď ráno idem do práce, večer sa vrátim, idem spať a potom každý deň 5 x v týždni tento istý kolotoč? Priznám sa, že to pohltilo aj mňa. Nuž a ruku na srdce, občas aj dnes ešte stále pohlcuje. Chceli by sme robiť toľko vecí, ale akosi nestíhame.

Postupom času a pátraním systémom pokus-omyl som však po niekoľkých mesiacoch hľadania spôsobu, ktorý funguje, objavila toto jednoduché, ale veľmi účinné pravidlo: NEPOZERAJTE SA NA HODINY, KTORÉ NEMÁTE, ALE NA 20 MINÚT, KTORÉ MÁTE.

Lebo viete čo? Napríklad v cvičení nejde o ten trojhodinový tréning raz za týždeň. Ide presne o tých 20 minút niekoľko krát do týždňa.

womens-2701154_1920

Rovnako to platí napríklad aj pri čítaní. Nejde o to, že raz za mesiac budeme čítať vkuse 3 hodiny. Ide o to, že môžeme čítať každý deň 20 minút a do mesiaca to máme takmer 10 hodín.

Alebo učenie sa cudzieho jazyka. Cudzí jazyk sa nenaučíme tým, že raz mesačne sa mu budeme venovať 4 hodiny vkuse. Naučíme sa ho tak, že denne maličkými krôčikmi postupne robíme malé pokroky.

Trebárs uprataný byt či dom. Ak upratujeme raz za mesiac 5 hodín, nie je výsledok taký, ako keď upratujeme každý deň obyčajných 20 minút.

Možno si poviete, že 20 minút je nič a počas tohto času sa nedá nič zvládnuť poriadne. Budete prekvapení. Len to skúste. Odstopujte si 20 minút a venujte sa naplno len tej jednej činnosti, trebárs cvičeniu či upratovaniu. Budete prekvapení, koľko toho stihnete.

Tento týždeň som si dala cieľ, že povyberám všetko oblečenie zo skrine v spálni a poutieram v skrini poličky. Príliš sa mi do toho nechcelo. Myslela som si, že mi to bude trvať príliš dlho, že to bude otravná a náročná práca. Trvalo mi ani nie 20 minút, počas ktorých som stihla všetko.

Rovnako to môžete aplikovať aj na čítanie. Nastavíte si 20 minút a počas tohto času len čítate. Uvidíte, že bude koniec nedočítaným knihám a za mesiac stihnete prečítať viac, ako ste si predsavzali.inšpirácia 163Preto teda nehľaďme na hodiny, ktoré nemáme, ale na 20 minút, ktoré máme a investujme ich správne. Ideálne tak, aby sme urobili niečo pre priblíženie sa k našim snom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *