Povzbuďme sa!

23754854_1521217867953999_8310870167879874940_n

Častokrát sme sami sebe tými najprísnejšími kritikmi. Mnohokrát sa k nikomu nesprávame tak tvrdo ako práve sami k sebe. Poznáte tieto vety? „No ty zase vyzeráš!“ „Mala by si sa objednať ku kaderníčke, tie vlasy máš hrozné!“ „Čokoľvek si oblečiem, mám v tom veľké brucho!“ „No ty si tomu dala!“ „Mal si dnes radšej ostať doma a nikam neísť!“

Takýmito prísnymi a veľmi tvrdými vetami sa častujeme mnohokrát denne. Neváhame si poriadne naložiť a potom sa čudujeme, že máme zlý deň. Kým druhí si na nás naše nedostatky ani nevšimnú, my sa slovne bičujeme aj za maličkosti. Zatiaľčo druhí už dávno zabudli na naše trapasy, my sami si ich ustavične pripomíname.

Mnohokrát ani ja nie som iná a niekedy skĺznem do podobného správania.

Viem však, že naše slová majú veľkú moc. Tak, ako nimi pôsobíme na druhých, presne tak nimi môžeme pôsobiť aj na seba. Slovom môžeme ublížiť, zraniť, zničiť, sklamať, podviesť, ponížiť. Na druhej strane však slovom dokážeme aj povzbudiť, pozdvihnúť, dodať odvahu, sebavedomie, úsmev… Je len na nás, ako naše slová používame.

Skúste si niekedy odsledovať, o čom počas dňa hovoríte. Hovoríte negatívne alebo pozitívne?
Nepáči sa vám počasie? Nudí vás práca? Máte zlú kvalitu vlasov? Zišlo by sa vám zhodiť zopár kilogramov?
Alebo sa tešíte z čerstvého vzduchu? Máte radosť z toho, že máte vôbec prácu? Tešíte sa, že vaše vlasy majú krásnu farbu? Ste spokojný s tým, akú máte postavu?

To, čo hovoríme, NIE JE jedno. Naše slová sú dôležité. Naše ústa sú veľmi cenným darom. Môžeme ich použiť na budovanie, rozvíjanie, pozdvihnutie, ale aj na sťažnosti, kritiku, spŕšku negatívnych slov. Je len na nás, ktorý spôsob si vyberieme.inšpirácia 219

Keďže viem, aké dôležité je hovoriť a zmýšľať o sebe pozitívne, vytvorila som si pred niekoľkými mesiacmi niečo ako vyhlásenie o sebe. Je pomerne dlhé a obsahuje vety o tom, akou ženou sa túžim stať. Naschvál som ich písala v prítomnom čase, aby som mala pocit, že takou už som. Dovolím vám nahliadnuť do niekoľkých z nich. Napríklad:

Som zdravá a s láskou sa starám o svoje telo. Mám rada pohyb a udržiavam svoje telo v kondícii. Som dobrá hostiteľka. Vytváram domov. Som disciplinovaná, vzdelávam sa. Správne využívam čas. Mám rada poriadok a minimalizmus. Moje slová slúžia na budovanie.

Moje vyhlásenie je podstatne dlhšie, avšak niektoré časti by som si rada nechala len pre seba 🙂

Načo mi toto vyhlásenie slúži? Takmer každé ráno si vďaka nemu pripomínam, kam smerujem, po čom túžim, čo chcem konkrétne rozvíjať. Pomáha mi upriamiť pozornosť na to, akou ženou sa túžim stať. V mnohých ťažkých chvíľach, keď sa mi možno práve nechce na sebe pracovať, mi dodáva motiváciu a silu pokračovať.

inšpirácia 146

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *