Projekt Mikropredsavzatia*

time-for-a-change-2015164_1920

Do tohto článku sa púšťam s miernou obavou. Bojím sa totiž, že sa v ňom môže zdať, že všetko zvládam bez problémov a ide mi to akosi samé od ruky. Je to však len mylný dojem. Vôbec to nie je tak a mnohé z mikropredsavzatí*, o ktorých budem písať, mám poriadne „vydreté.“

Ale pekne po poriadku 🙂 Poznáte ten pocit, že sa vám zdá, ako keby sa vaše dni opakovali, boli jeden ako druhý a vlastne sa v porovnaní s minulými rokmi nič až tak veľmi nezmenilo? Ja ho poznám dôverne. Už toľkokrát som si povedala, že sa zmením v tom alebo onom, že popracujem na jednej svojej zlej vlastnosti alebo začnem viac cvičiť, piť viac vody, chodiť viac na čerstvý vzduch.

Skúšala som to všetkými možnými spôsobmi. Dávala som si nereálne ciele, predsavzatia, ktoré boli také veľké, že ma vystrašili už od začiatku a zablokovali tak, že som sa už po dvoch týždňoch neodvážila vrátiť sa k nim znova. Keď som zistila, že toto nefunguje, na istý čas som sa podobných pokusov vzdala. Aspoň nebudem zo seba sklamaná, myslela som si. Lenže ja som typ človeka, ktorý túži rásť a keď som túto túžbu akoby zavesila na klinec, moja spokojnosť ešte viac poklesla.

woman-690118_1920

V tom čase som si z knižnice požičala knihu, ktorej názov ma zaujal. Volala sa Mikropredsavzatia (autorka Caroline L. Arnold). S podtitulom Malými krokmi k veľkej zmene. Trochu skepticky som ju vzala do rúk a zalistovala v nej. Niekedy ma už totiž hnevajú návody na život a rôzne príručky, samozvané bestsellery, ktorých je v poslednej dobe v kníhkupectvách toľko, že som stratila prehľad. Tejto knihe som však dala šancu. A neľutujem 🙂

Autorka hovorí o tom, že na rozdiel od bežných predsavzatí, sú mikropredsavzatia*:

  • ľahké
  • konkrétne a merateľné
  • osobné
  • zvučné a pozitívne formulované
  • reagujú na podnet
  • oplácajú sa obratom

Keďže si uvedomujem, ako abstraktne toto všetko môže vyznievať, skúsim to vysvetliť na vlastnom príklade.

Môj príklad: Počas dňa bývam často veľmi unavená, mnohokrát až poobede si uvedomím, že som pila málo vody. Väčšinou je však už vtedy neskoro, začne ma bolieť hlava a mozog nepracuje tak, ako by mal.

Moje štandardné riešenie by bolo: Vytvorila by som si nové predsavzatie, napríklad: Každý deň vypijem 8 pohárov vody.

Nevýhoda štandardného riešenia: Toto predsavzatie je obrovským sústom pre človeka, ktorý nie je zvyknutý dodržiavať pitný režim. Prvým nedostatkom je potreba počítať poháre vody. Počet osem je dosť veľké číslo. Hlavne v priebehu dňa sa môže stať, že zabudnem, či som si daný pohár už započítala alebo ešte nie. Ak som zavalená prácou, nechce sa mi počítať poháre 🙂 Viem, že existujú aj aplikácie, ale ruku na srdce, naozaj si pravidelne zaznačujete každý pohár vody? Alebo po čase vypĺňate údaje v aplikácii už len tak od oka? Ďalšou nevýhodou je, že to, či ste svoj denný cieľ splnili, sa dozviete až na konci dňa a ešte predtým musíte vynaložiť pomerne veľkú námahu, aby ste si splnenie svojho predsavzatia mohli odfajknúť.

Práve preto som si vytvorila mikropredsavzatie*:

Moje mikropredsavzatie*: Ráno pred prvým jedlom dňa vypijem dva poháre vody.

Je to jednoduché, ľahko kontrolovateľné a hlavne splniteľné už hneď ráno. Vďaka tomuto mikropredsavzatiu* som zvýšila svoj denný príjem tekutín minimálne o pollitra 🙂

aqua-3445987_1920

Aj mikropredsavzatia* však majú jeden rovnaký a spoločný cieľ: vybudovať nové zvyky a neskôr autopilota. Je to však podstatne jednoduchšie ako pri „veľkých predsavzatiach.“

Dnes už každé ráno bez zaváhania najskôr vypijem dva poháre vody a až potom začnem s raňajkami 🙂

Moje ostatné mikropredsavzatia*:

  • Každý deň po 20:00 som offline (tu však budem úprimná, včera som ho asi po mesiaci musela porušiť, lebo máme posledné doťahovacie práce s diárom, na ktorom pracujem)
  • Nekupujem si sladkosti zabalené v plastovom obale
  • Každú nedeľu večer si umývam zuby jednozväzkovou kefkou

Dôležité upozornenie:

Autorka knihy odporúča rozvíjať maximálne dve mikropredsavzatia* naraz, nikdy nie viac. Ak sa pre nás stanú autopilotom, môžeme prejsť na ďalšie 😉 Ak máme každodenné mikropredsavzatie*, trvá priemerne 4-5 týždňov, kým sa z neho stane autopilot. Je to však veľmi individuálne. Niektoré mikropredsavzatia* si osvojíme už po dvoch týždňoch, iné po dvoch mesiacoch.

*pojem “mikropredsavzatie” som nevymyslela sama. Pochádza z rovnomennej knihy od autorky Caroline L. Arnold

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *