TOP knihy za rok 2019

book-2020460_1920

V poslednej dobe si stále viac uvedomujem, že vôbec nie je jedno, čo človek do seba vpustí. Na jednej strane sa to týka aj jedla (samozrejme), ale skôr mám dnes na mysli obsah, ktorý konzumujeme. Pred rokmi som počula jednu krásnu myšlienku, ktorá v sebe ukrýva hlbokú pravdu.

Múdry človek nepozerá televíziu. Múdry človek pozerá program.“

Aký je rozdiel medzi pozeraním televízie a pozeraním programu? Zásadný 🙂 Pozeranie televízie znamená, že si TV zapnem, prepínam jednotlivé programy a čakám, či ma niečo osloví. A tak sa ku mne dostáva spleť videoklipov, správ, útržkov dvojzmyselných viet, kúsky rozprávok, politické problémy, góly a nikdy nekončiace reklamy a upútavky. Výsledok? V hlave mám totálny zmätok a moja nespokojnosť je omnoho vyššia, ako keď som si k televízii sadala.

Pozeranie programu naopak znamená, že si vopred vyberiem konkrétny program a namiesto bezcieľneho prepínania sledujem vybranú reláciu či film.

To, čo do seba vpúšťam, je pre mňa zásadné. Viem veľmi dobre porovnať, ako sa cítim po štvrťhodine bezcieľneho prepínania v TV a ako sa cítim po štvrťhodine čítania knihy. Viem, ako na mňa vplývajú instagramové fotografie dokonalých Vianoc mojich priateľov či vzdialenejších známych a viem, čo mi dáva kniha, ktorá ma podnieti k zamysleniu.

coffee-2390136_1920

Mnoho vplyvov k nám prichádza akosi samovoľne a nedokážeme ich ovplyvniť. Práve preto som sa rozhodla ten zvyšok, ktorý ovplyvniť viem, urobiť hodnotným. Vďaka knihám môžem do seba vpúšťať kvalitný obsah, ktorý mi dáva zmysel, hodnotu. Aj preto sa každý rok rozhodujem prečítať aspoň pätnásť kníh. Tento rok som ich prečítala dokonca 28 a zoznam tých, ktoré ma v roku 2019 najviac zaujali vám prinášam tu:

Slávka Kubíková – Klub nerozbitých detí

Fantastická kniha o tom, ako vychovať dobré deti v dnešnom prirýchlom konzumnom svete.

Caroline L.Arnold – Mikropredsavzatia

Po prečítaní tejto knihy som napísala tento článok, kde môžete koncept Mikropredsavzatí pochopiť o niečo viac.

Romano Guardini – Listy o sebavzdelávaní

Romano Guardini je teológ, ktorý píše tak krásne a zrozumiteľne, že som si ho po prečítaní tejto knihy nesmierne obľúbila. Listy o sebavzdelávaní hovoria o veciach, na ktoré sme už veľakrát zabudli a pritom boli kedysi samozrejmé.

Kateřina Lachmanová – Dve tváre lenivosti

Výborná kniha, v ktorej som sa dozvedela to, že lenivosť nie je len nechuť do činnosti. Lenivosť môže mať aj inú tvár – neschopnosť oddýchnuť si a neustále unikanie do činnosti.

Devora Zack – Singletasking

Multitasking je mýtus. Náš mozog nedokáže plnohodnotne vykonávať dve činnosti naraz. Efektívnejšia cesta je cesta singletaskingu, teda robiť naplno jednu vec a po jej dokončení sa presunúť k druhej činnosti.

Francine Riversová – Most do prístavu

Toľko som o tejto knihe počula, ale vždy, keď som si ju chcela požičať z knižnice, nebola práve k dispozícii. Napokon som sa k nej dostala. Krásny, pútavý román, skôr teda asi pre ženy, ale výborne napísaný. Hoci je kniha hrubá, vtiahne vás do deja tak, že ju nebudete chcieť odložiť. Aspoň na mňa tak zapôsobila 🙂

Dan Ariely, Jeff Kreisler – Psychológia peňazí

Veľmi dobrá kniha o tom, ako fungujú akcie v predajných sieťach, ako relatívne vnímame hodnotu peňazí v porovnaní s tým, čo ideme práve kúpiť, aké triky na nás používajú obchodníci a ako nás „nebolí,“ keď namiesto hotovosti platíme kreditkou.

pápež František – Christus Vivit

Trošku s obavami som siahala po tejto knihe. Bála som sa, že bude písaná náročným teologickým jazykom. Mýlila som sa 🙂 Kniha bola fantastická, pápež František píše tak zrozumiteľne, hlboko a pravdivo zároveň, že ma táto jeho brožúrka doslova uchvátila 🙂

Max Lucado – Láska hodna dávania

Ako je možné, že som si od Maxa Lucada doteraz nič neprečítala? 🙂 Veľmi sa mi páčila táto kniha, kde hovorí o atribútoch lásky takým úchvatným spôsobom, že určite sa na tvorbu Maxa Lucada pozriem bližšie aj v roku 2020.

Štěpán Smolen – Buď, kde si

Kniha o múdrosti púštnych otcov a o nástrahách dnešnej doby – výborné čítanie, ktoré je miestami vtipné, ale vždy podnieti k zamysleniu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *