Kam sa podel môj čas alebo objavte svojho časožrúta

Možno aj vy dôverne poznáte nasledujúcu scénu: ráno si napíšete na papier zoznam činností, ktoré by ste počas dňa mali stihnúť. Napríklad ísť do práce, nakúpiť, navariť, čítať, ísť na kurz angličtiny, venovať sa rodine, umyť riad, vyniesť smeti, 20 minút cvičiť… Večer si totálne unavený sadnete a do rúk sa vám znova dostane papierik z rána. Pozriete sa naň a zistíte, že okrem toho, že ste boli v práci, na nákupe a rýchlo ste niečo pripravili na jedenie, ste z uvedených činností nič nesplnili. Povzdychnete si a poviete si, že zajtra to hádam bude lepšie.

Lenže situácia sa opakuje. Nielen zajtra, ale celý týždeň, mesiac, roky… Aj vy teda mávate problém ako do 24-hodinového dňa vtesnať toľko pre vás nevyhnutných činností. Zdá sa to nemožné, a preto sa aj my nechávame infikovať syndrómom: „Nemám čas.“ Nie je ničím zvláštnym. Počúvate ho od ľudí stojacich na zastávkach cez šoférov autobusov , školopovinné deti až  po dôchodcov. Jednoducho na niektoré veci proste nemáme čas.

Príčin môže byť viacero. Trebárs priveľa povinností, dlhá pracovná doba, neschopnosť delegovať úlohy či nesprávne plánovanie. Áno, aj toto všetko môže stáť za nedostatkom času.

Alebo za ním stojí niečo iné, a síce časožrúti. Pýtate sa, čo to je? Časožrút je vec, činnosť, môže to byť aj osoba alebo jednoducho čokoľvek, čo nám neúprosne berie náš čas bez toho, že by sme z toho mali nejaký úžitok.

Pre niekoho môže byť časožrútom sledovanie televízie. Príde domov, zapína si ako kulisu televízor a míňanie času je v plnom prúde. Môžete mi oponovať, že veď pri sledovaní televízie sa dá robiť všeličo iné. Áno, dá, lenže ako? Skúste urobiť pokus. Odstopujte si, koľko minút vám zaberie napr. umytie riadu po večeri pri zapnutej televízii  a koľko pri vypnutej.

Ďalším veľmi úspešným časožrútom je  neskoré vstávanie. Vždy ma fascinovali naši predkovia. Nikdy som od babky nepočula, že by sa sťažovala na to, že nemá čas. A to mala veľa detí, pracovala na poli, varila, piekla, starala sa o zvieratá a všetko stíhala. Vstávala na svitaní a išla spať skoro večer.

Nuž a tretím najčastejším časožrútom je telefón, resp. počítač.  Dnes má takmer každý z nás kvalitný mobilný telefón, ktorý vás ochotne spojí s facebookom, mailom a inými sociálnymi sieťami. Keďže sú na nich ostatní pripojení a nás zaujíma, čo sa práve deje, neváhame sa pripojiť a sledovať statusy našich známych aj desaťkrát denne.

Čas je vzácny dar. Každý z nás má cez deň rovnaký počet hodín. Tak ich správne využime.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *