Zubria obora v Lovciach

Ak máte chuť vydať sa na malý výlet, naučiť sa  niečo nové a nezdolávať pritom obrovské kopce a zároveň zvedavo nazrieť na divé zvieratá, tak práve pre vás je zubria obora to správne miesto. Nachádza sa len kúsok od Topoľčianok, učupená v lesnom prostredí.

Na území zubrej zvernice sa nachádza aj náučný lesný chodník, ktorý má dĺžku približne 2,5 km.  Na jednotlivých zastávkach sa dozviete  pútavé informácie o histórii zubrej zvernice, o spôsobe života zubrov, o jeho príbuzných druhoch i o tom, kde sa zubry nachádzajú vo voľnej prírode.

Prechádzka v lesnom prostredí vás príjemné osvieži, nie je síce isté, že počas nej zubrov uvidíte, nakoľko ich priestor je dosť veľký.  Zato sa však dozviete, že zubria zvernica bola vybudovaná v roku 1958. Prečítate si aj o tom, že zubry žijú v rodinných stádach a stádo zväčša vedie najskúsenejšia zubrica s mláďaťom.  Počas ruje sa vodcom stáva najsilnejší býk.

Zaujímavé sú i informácie o takmer legendárnom zubrovi – Putifarovi. Bol to býk dovezený do Topoľčianok z Poľska, keď mal 14 rokov. Priemerný zubor váži cca 500-1000 kg. Putifar mal rekordnú hmotnosť 1230 kg. Po uhynutí tohto samca bolo jeho telo uložené do zeme neďaleko hrušky v lese, kde sa Putifar rád zdržiaval.

Ak sa pre tento výlet rozhodnete, naplánujte si ho najlepšie medzi 09.00 a 14.00, pretože práve o deviatej a druhej popoludní sú zubry pravidelne kŕmené.  Je to pekný zážitok vidieť ich všetky, aj to, ako sa k sebe správajú, pozrieť si pomerne zblízka ich mláďatá a pozorovaním zistiť, kto v stáde preberá velenie.

Vstupné do zvernice je 2 € pre dospelú osobu. Deti platia polovicu a študenti či dôchodcovia 1,50 €.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *