Trénerka na Dosah Alexandra Machanová Vás rozhýbe

S osobnými trénermi sa v poslednej dobe roztrhlo vrece. Mnohí splývajú a potom sú takí, ktorí pozitívne vynikajú. Sašku Machanovú som si veľmi obľúbila. Práve vďaka nej som začala pravidelnejšie cvičiť a mám z toho veľkú radosť. Alexandra Machanová Vám nielen poradí so stravou, ale Vás aj povzbudí k pohybu. Ak ešte stále váhate, rozhodne Vám ju odporúčam vyskúšať 🙂 Ak nie ste typ do fitnesscentra, nájde s Vami iný vhodný typ pohybu, a to dokonca aj cez e-maily. Alexandra Machanová – Trénerka na Dosah

1. Ako ste sa dostali k práci trénerky? Milovali ste šport odmalička alebo ste si ho obľúbili až v dospelosti?

Odmalička som inklinovala k pohybu, hlavne k tancu, nikdy som však nebola štíhla a po pôrode sa ma dlho držala nadváha. Začala som chodiť pravidelne cvičiť, hýbať sa. A tak sa z koníčka stala aj moja práca. Trénujem už vyše 15 rokov, najprv to bolo popri práci, ale v roku 2013 uzrel svetlo sveta môj projekt Tréner na Dosah. Musím uznať, že čím som staršia, tým viac ma pohyb baví a experimentujem s rôznymi druhmi športu 🙂

2. Okrem klasického cvičenia v posilňovni a osobného trénerstva sa venujete aj tzv. virtuálnemu tréningu. Ako presne prebieha?

Virtuálny tréning je hlavne o mailovej komunikácii. Po výmene informácii, ktoré potrebujem k nastaveniu plánu, sme s klientkou dennodenne v kontakte. Klient mi píše, čo zjedol počas dňa, ja upravujem, dávam tipy a plánujeme pohyb, ktorý môže a chce vykonávať. Už som tak pomohla viacerým dať pár kíl dole alebo ich aspoň správne nasmerovať. Vždy je to však o hlave, ak sme nastavení na zmenu, tak príde, ale v prvom rade ju musí chcieť klient.

3. Koľkokrát do týždňa cvičíte Vy a aký je Váš obľúbený šport?

Snažím sa cvičiť 4 až 5x týždenne, keď mám veľa práce, niekedy je to len 2x. Keďže mám chrta, pravidelne chodíme na spoločné vychádzky a pri behu mi robí spoločnosť. Takže obľúbený šport je canicross – beh so psom a momentálne je mojou srdcovkou thajský box, takže aj tréner má trénera 🙂

4. Veľmi sa mi páči Vaša teória malých krokov, postupných cieľov. Koľkokrát do týždňa je pre začiatočníka vhodné cvičiť, aby bolo vidno aspoň nejaké výsledky?

Nuž, tu nie je odpoveď jednoznačná. Začala by som chôdzou alebo niečím, čo prináša radosť a nedemotivuje. Keďže som zástanca minicieľov, ideál je minimálne 2x do týždňa. Keď sa z toho stane návyk, môže sa pohyb postupne pridávať. Je zbytočné sa nadchnúť pre niečo, presiliť sa a ako rýchlo sme začali, tak aj skončíme.

5. Čo odporúčate, ak niekto nemá absolútne žiadnu chuť cvičiť, ale potrebuje zhodiť niekoľko kíl?

Kľúčom je strava, ale asi sklamem, lebo bez pohybu síce môžete schudnúť, ale vyzerať to dobre nebude. Svaly sú potom väčšinou ako puding, dokonca aj celulitídu je viac vidieť.

6. Je mi veľmi sympatické, že hlásate, že pohybovať sa dá v podstate všade a nie je k tomu nevyhnutná posilňovňa. Aký typ športu odporúčate svojim klientom (klientkám) najčastejšie?

Mojou obľúbenou činnosťou je rýchla chôdza. Nie je taká náročná ako beh, dá sa krásne robiť kdekoľvek, je zadarmo a ak sa nudíte, stačí si dať do slúchatiek dobrú audio knihu a prejdete pár kilometrov a ani neviete ako 🙂

7. Pohyb je jedna časť zdravého života, ktorá ide ruka v ruke so stravou. Práve tá je často kameňom úrazu. Čo odporúčate, ak máme neovládateľnú chuť na sladké? Dá sa tomuto pokušeniu odolať?

Ja mám tiež slabosť na sladké, preto vymýšľam rôzne zdravé dezerty bez múky a cukru. Jedna z mojich najnovších vychytávok je ďatlovo-orechový dezert. Ale pozor, to, že je zdravý, neznamená, že ho môžeme jesť kedykoľvek a v akomkoľvek množstve. Recept nájdete tu: http://www.trenernadosah.sk/Fit_recepty/doc996/DATLOVO_ORECHOVA_SUPA.html

8. Ako začať postupne zaraďovať pohyb do svojho každodenného života, keď väčšinu dňa presedíme v kancelárii, do práce chodíme autom alebo MHD a predstava, že by sme sa večer mali ešte hýbať, nie je práve lákavá?

Veľmi sme spohodlneli, predstava chôdze nás desí, a to je zle. Uvediem príklad, ako sa rozhýbať aspoň trochu. Jedna moja klientka je pracovne veľmi vyťažená, a tak sa rozhodla, že keď pôjde z práce, vystúpi o dve zastávky skôr. V taške nosí zvlášť tenisky a tak si na to zvykla, že to praktizuje stále, či je zima alebo leto.

9. Čo Vám pri Vašej práci prináša najväčšiu radosť?

Musím sa usmiať, lebo je toho naozaj veľa. Každá spätná väzba je pre mňa radosťou. To, že moje klientky sa často stávajú aj mojimi priateľkami. Všetky dosiahnuté výsledky a hlavne tie, s ktorými až tak veľmi nepočítate a najlepšia je skvelá atmosféra pri každom tréningu, pretože veľakrát riešime aj iné veci a človek ak sa vyrozpráva a vypočuje iný názor, hneď má ľahšiu hlavu a s tou sa lepšie trénuje 🙂

10. Viete si predstaviť, že by ste sa profesionálne venovali niečomu inému ako trénerstvu?

Teraz už nie. Konečne mám svoj vysnívaný sen a nemenila by som za nič na svete. Keďže som prešla od marketingu až po produkciu a viem, aké je to pracovať pre niekoho a preto som si povedala, že ak viem plniť sny druhým, viem ich splniť aj sebe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *