Starajte sa o seba tak, ako o svojho najlepšieho priateľa

inšpirácia 216

Zažili ste už túto situáciu? Očakávate návštevu, a tak vo veľkom chystáte, pripravujete, vypekáte, zdobíte chlebíčky, vopred nakúpite úžasné dobroty a maximálne sa snažíte o to, aby sa vaši hostia cítili u vás čo najlepšie. Keď vyťahujete koláč z rúry, tak tie menej podarené kúsky odkrojíte a dáte bokom, aby mali vaši hostia len to najlepšie. Vyleštíte poháre, opláchnete príbory a návšteva môže prísť.

Keď sú už u vás, obsluhujete ich, staráte sa o nich, ponúkate im, nalievate im, aby neboli smädní a nakladáte im vyberané dobroty, aby neboli hladní. Pýtate sa ich, čo majú nové, ako sa cítia, čo prežívajú a pozorne im načúvate. Ak pochádzajú z iného mesta, vezmete ich von a poukazujete im to pekné, čo máte u vás. Ak máte viac času, pripravíte im nejaký príjemný zážitok. Smejete sa, zabávate, spomínate, pozeráte si staré fotky a vaši hostia majú z vás ako z hostiteľa alebo hostiteľky úžasný dojem. Cítili sa príjemne, výborne sa najedli – misia splnená 🙂

restaurant-449952_1920

A teraz urobme krátky prestrih k nám samým. Ako sa správame k sebe? Mnohokrát si až poobede uvedomíme, že sme vypili azda tak pollitra vody a že sme sa celé doobedie ani len nepostavili od počítača v práci. Krk máme stuhnutý, chrbát tiež, všetko nás bolí. Obed mnohokrát vynecháme, lebo nemáme čas alebo to vyriešime rýchlym fastfoodom. Ak nie fastfood, tak vyprážaný rezeň to istí. Po príchode domov nájdeme v chladničke ešte stále tie menej podarené kúsky koláča, ktoré sme včera odkrojili. Chceme mať v chladničke miesto, a tak ich dojeme… Unavení a bez energie do seba dáme ešte aspoň kávu, aby sme mali akú-takú energiu. Tak radi by sme si na chvíľu sadli a prečítali si knižku alebo sa šli prejsť aspoň na pár minút von, ale zavrhneme tieto pocity rýchlosťou svetla. Nemáme predsa čas!

Veľmi často rozmýšľam nad myšlienkou starať sa o seba ako o najlepšieho priateľa. Tiež sa mi to veľakrát nedarí a tiež občas dojedám nedokonalé kúsky koláča z chladničky. Niekedy si uvedomím, že mám stuhnutý chrbát po celodennom sedení pri počítači a tiež mám občas dni, že odfláknem obed. Ale táto myšlienka mi pomáha. Dala som si ju do mobilu, každé ráno si ju pripomínam a postupne vedome mením svoje zvyky. Dbám na viac vody, snažím sa ísť častejšie von a chcem rozvíjať vzťah so sebou.

A ešte jedna vec, veľmi dôležitá. Nezabúdajme sa odmeniť. Toľko vecí zvládame, dôvodov je teda viac ako dosť. Ak sledujete náš Facebook, tak viete, že tento mesiac sa zameriavame na budovanie nového zvyku. Odmeňte sa, ak vydržíte čo i len týždeň. Dajte si malé míľniky. 21 dní trvá podľa psychológov vybudovať nový zvyk. Nie je to málo. Rozdeľte si to teda na tretiny 🙂 Ak vydržíte 7 dní, odmeňte sa, ak ďalších 7 dní, tak znova a napokon opäť.

inšpirácia 264
Buďme k sebe láskaví. Je to nevyhnutné preto, aby sme dokázali byť potom láskaví aj k tým druhým okolo nás.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *